Darfur’da şiddetli çatışmalar: En az 25 sivil öldü

Sudan ordusu ile paramiliter güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle Kuzey Darfur’da çok sayıda mültecinin yaşadığı bir kentte en az 25 sivilin öldüğü bildirildi.

Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir yıl önce başlayan savaş sivilleri hedef almaya devam ediyor.  

Sivillere karşı zulmü belgeleyen ve demokrasi yanlısı olduklarını belirten Emergency Lawyers komitesine göre, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir ve çevre köyler birkaç gün boyunca "keyfi bombalamalara ve hava saldırılarına" maruz kaldı. Emergency Lawyers,  en az 25 sivilin bu saldırılar sırasında öldüğünü bildirdi. 

Darfur’un beş eyaleti HDK’nin elinde bulunuyor. Birleşmiş Milletler ve ABD, HDK’nin elinde olmayan tek başkent El-Faşir'deki huzursuzluğun daha da uzamasının oradaki yüz binlerce mülteci için felaket olacağı konusunda uyarıyor. 48 milyon kişinin yaşadığı Darfur’da El Faşir kenti bir insani yardım merkezi olarak görev yapıyor. 

El-Faşir yakınlarındaki mülteci kampı Ebu Şuk’taki görgü tanıkları, çatışmalardan sonra salı günü yüzlerce kişinin kamptan kente doğru kaçtığını bildirdi.

Geçen yıl Darfur sakinleri ve Birleşmiş Milletler, mülteci merkezlerinin savaşçılar tarafından düzenli olarak kuşatıldığını ve saldırıya uğradığını bildirmişti. 

Darfur'un zaten kırılgan olan sağlık altyapısı son savaşta neredeyse yok edildi. 

Her iki taraf da sivilleri ve yardım çalışanlarını hedef almak, yerleşim alanlarını bombalamak ve işkence yapmak da dahil olmak üzere savaş suçları işlemekle suçlanıyor. 

BM'ye göre Sudan'da ordu ile HDK arasında 15 Nisan 2023'te başlayan savaş binlerce kişinin ölümüne ve 8,5 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.