‘Kızıldere Katliamı’nın gizli tarihi açıklansın’

78’liler Girişimi ve demokrasi güçleri, Kızıldere Katliamı’nın 43. yılında, Mahir Çayan ve arkadaşlarını Galatasaray Meydanı’nda andı.

78’liler Girişimi ve demokrasi güçleri,  Kızıldere Katliamı’nın 43. yılında, Mahir Çayan ve arkadaşlarını Galatasaray Meydanı’nda andı. “Kızıldere’yi unutmayacağız, unutturmayacağız” sloganını atan demokrasi güçleri, Kızıldere Katliamı’nın karanlıkta kalan “gizli tarihinin” açığa çıkartılmasını istedi.

Kızıldere Katliamı’nın 43. yılında Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen 78’liler ve demokrasi güçleri, katledilen 68 kuşağı önderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşlarını andı. HDP, DİSK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, EHP, Emek Partisi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri  (ADAM –DER) Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ‘nin katılımcı olarak yerini aldığı anmada, Mahir Çayan ve 9 arkadaşının resminin bulunduğu, “Kızıldere Katliamı’nı unutmayacağız” pankartı açıldı. Hep bir ağızdan, “ Kızıldere’yi unutmadık, unutturmayacağız”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “ Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Kızıldere ‘de hayatını kaybeden devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu yapan demokrasi güçleri adına açıklamayı 78’liler Girişimi üyesi Yunus Bircan okudu.

DEVRİMCİLİĞİN KALEMİ KIZILDERE’DE KIRILDI!

Türkiye devrimciliğinin kaleminin Kızıldere’de kırıldığına dikkat çeken  Bircan, bu kalemin Nurhaklar, Sinan Cemgiller, Maltepe’de Hüseyin Cevahir’in, 6 Mayıs ‘ta Denizlerin, 18 Mayıs’ta İbrahim Kaypakkaya‘nın şahsında kırıldığını vurguladı.

”Burjuvazinin 71 devrimcilerine yanıtı, “kıyıcılık” ve “kan” oldu” diyen Bircan, “70’li yıllardan günümüze kadar halkın devrimci evlatlarının,  Mart şehitlerinin, Mazlum Doğan’ın, Mahsum Korkmaz’ın, Berivan’ın kaderini belirledi”  şeklinde konuştu. Bircan,  68 Kuşağı ve 71 devrimciliğinin, Vietnam savaşı başta olmak üzere, tüm bağımsızlık ve özgürlük mücadelelerini desteklediğini ve içinde yer aldığını hatırlattı.

İŞTE TÜRKİYE’NİN HALİ

Türk muktedirlerinin, 60’lı yıllardan süzülerek gelen en yetenekli ve gözü pek devrimcileri hunharca katlettiğine işaret eden Bircan, yaşanan süreci şöyle aktardı:  “İşkence ve terör sonunda kadar dayatıldı. Öndersiz kalan 68 potansiyeli bir şekilde düzenle bütünleştirildi. Hemen akabinde gelişen devrimci demokratik mücadeleye öncülük eden devrimci gençlik, çok daha sert uygulamalara maruz kaldı. Sonuçta 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri, bağımsızlıkçı, özgürlükçü, ülkelerini kendisinden çok seven kuşakların 68’lilerin, 78’lilerin önünü kesti, sağcı-gerici güçlerinin önünü açtı. İşte Türkiye’nin hali .”

Türkiye devrimcilerin ve ülkenin siyasi kaderine damgasını vuran Kızıldere’nin gizli tarihinin açığa çıkartılmasını isteyen Bircan, Kızıldere‘yi unutturmayacaklarını vurguladı.