Hemşireler hakları için alanlara çıktı

Sağlık emekçileri Dünya Hemşireler Günü kapsamında birçok kentte alanlara çıktı.

HEMŞİRELER GÜNÜ EYLEMLERİ

İstanbul'da SES Şişli Şubesi Dünya Hemşireler Haftası dolayısıyla Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapıldı. Basın metnini SES Şişli Şube Yönetim Kurulu üyesi Muhsin Uysal okudu.

Hemşireliğin dünya çapında sağlık alanındaki en büyük ve en önemli gruplardan biri olduğunu ifade eden Uysal, hemşirelerin öneminin anlaşılmadığını kaydetti.
Hemşirelerin yetersiz istihdam düzeyinde çalıştırıldığını ve hemşirelerin iş yükünün arttırıldığını vurgulayan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “2022 verilerine göre kamu ve özelde çalışan hemşire sayısı 243.565’tir. 2021 yılı İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) sağlık istatistiklerinde ülkemizde 1000 kişi başına düşen hemşire sayısı 2.8’dir. OECD ortalaması ise 9,2’dir. Bu sayı OECD ülkelerinin çok gerisindedir. 38 üye içinde Türkiye Kolombiya’nın ardından sondan ikinci sırada yer almaktadır. Norveç de bu sayı (2020 verileri) 18.05, Macaristan’da 6.62, Estonya’da 6.24’tür. Bakanlığımız verilerine göre; 100.000 kişi başına düşen hemşire sayısı ise 2022 yılında 365; 2023 yılı için hedeflenen 425; 2024 yılı için hedeflenen 450 ve 2025 yılı için 475 olarak hesaplanmıştır. Dolayısıyla hemşire açığı devam ederek sorunlarımızın ana nedeni olmaya devam edecektir.”

 
AMED  
Amed’de sağlık emekçileri 10 Mayıs Dünya Hemşireler Günü kapsamında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı.

 Açıklama metnini Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Şengül Karaman okudu.

 
ŞIRNEX
Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hemşireler Günü dolayısıyla İdil Devlet Hastanesi Başhekimlik önünde açıklama yaptı. Eyleme Türk Tabip Odası üyeleri ile KESK üyeleri katıldı.
“Hemşireyiz, haklarımızın peşindeyiz” pankartının açıldığı eylemde "Ekip işi hizmet işi ücrete gelince hekim dışı”, “Eleman değil ebeyiz hemşireyiz”, “Ağır şartlarda ve geceleri çalışıyorum yıpranma payımı istiyorum” dövizleri taşındı.
SES Şube Eşbaşkanı Samet Kaya ortak basın metnini okudu.


WAN
SES Wan Şubesi, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. SES Şube Eşbaşkan Figen Çolakoğlu, sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti.