HDP/HDK: Kızıldere şehitleri yol göstermeye devam ediyor

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDK Yürütme Kurulu, 1972 yılındaki Kızıldere Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDK Yürütme Kurulu, 1972 yılındaki Kızıldere Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamalarda, Mahir Çayan ve arkadaşlarının devrimci dayanışmanın önemli bir örneği olduğu ifade edilerek, "Faşizme karşı direnişin sembolleri olarak özgürlük ve eşitlik mücadelemizde bize yol göstermeye devam ediyorlar" denildi.

HDP: UNUTULMAYACAK BİR EYLEMDİR

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Mahir Çayan, Hüdai Arıkan, Cihan Alptekin, Nihat Yılmaz, Ertan Sarıhan Ahmet Atasoy, Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Ömer Ayna ve Saffet Alp’in Niksar’ın Kızıldere Köyü’nde bir evde, NATO Kuvvetleri’nin de desteğiyle yapılan bir Özel Kuvvetler Operasyonu’nda katledilmeleri, halklarımızın belleğinde ve gönlünde unutulmaz izler bırakmıştır. O günlerde yaşananlar, Türkiye’deki egemenlerin sömürü ve baskı rejimini sürdürmek için başvurdukları zulmü, halka ve devrimcilere duydukları nefreti açığa çıkarmıştır" denildi.

 Kızıldere direnişi ve katliamının, 6 Mayıs 1972’de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamları, 18 Mayıs 1973’te İbrahim Kaypakkaya’nın Amed işkencehanesindeki direnişi ve katledilmesinin büyük derslerle dolu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu derslerin en önemli kısmı, devrimcilerin dirençlerini ve kararlılıklarını; aralarındaki siyasi ve örgütsel farklılıklara rağmen birbirleri ve idealleri için hayatlarını ortaya koymaları olmuştur. Mahir Çayan ve arkadaşlarının, idamı bekleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını kurtarmak için yaptıkları unutulmayacak bir eylemdir. On’lar, Kürt, Türk, Laz, Çerkes, Arap, Süryani, Ermeni, Alevi, Sünni, Hıristiyan ezilen ve sömürülen halkların evlatları olarak bir direniş sergilediler" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kürt halkının on yıllardır sürdürdüğü ve yeni bir safhaya vardırdığı mücadelenin de, Mahirlerin, Denizlerin, İboların, Mazlum Doğanların, Kemal Pirlerin direniş çizgisinin bıraktığı birikimden ve mirastan ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekildi.

HDK: ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİK MÜCADELEMİZDE YOL GÖSTERİYORLAR

HDK'nin Kızıldere Katliamı'na ilişkin açıklamasında ise şunlar belirtildi:

"Türkiye devrimci mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan Kızıldere katliamı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarını engellemek amacıyla yapılan bir eylem olması vesilesiyle mücadele tarihimizde devrimci dayanışmanın en önemli örneklerinden biridir. (...) Türkiye halklarının özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde yaşamlarını feda etmek konusunda tereddüt etmeyen, başta Mahir Çayan olmak üzere tüm Kızıldere şehitleri, kararlılığın ve faşizme karşı direnişin sembolleri olarak özgürlük ve eşitlik mücadelemizde bize yol göstermeye devam ediyor."