Gazetecilerin duruşması: Adli kontrol dayatmasına devam

Amed'de 20 gazetecinin yargılandığı davanın duruşması görüldü. Gazetecilere dayatılan adli kontrol şartı kaldırılmadı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de gözaltına alınan ve bir yıla aşkın bir süre tutuklu kaldıktan sonra ilk duruşmada tahliye edilen 18 gazeteci ile daha sonra haklarında iddianame hazırlanan Berivan Karatorak ve kameraman Servet Yiğen’in dosyalarının birleştirilmesiyle sayıları 20’ye çıkan gazetecilerin yargılanmasına devam edildi. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya gazeteciler Serdar Altan, Rohat Bulut, Mehmet Şahin, Servet Yiğen, Kadir Bayram, Elif Üngör, Esmer Tunç, Berivan Karatorak, Ömer Çelik ile avukatları, Resul Temur, Salih Tekin, Serdar Çelebi, Rozerin Şahin, Emin Özhasar, Canan Atabay, Muhammed Tapancı katıldı. Duruşmayı Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK BASIN-İş, Punto24 temsilcileri ve çok sayıda gazeteci takip etti.

Duruşmada, avukat, siyasetçi, gazeteci, sanatçıların aralarında olduğu 671 kişi hakkında ifade veren itirafçı tanık Ümit Akbıyık’ın “Esmer Tunç’u tanıyorum Pel Prodüksiyon’da çalışıyor” demesiyle Gazeteci Esmer Tunç hakkında da iddianame hazırlanarak, dosyayla birleştirildiği ortaya çıktı. Duruşmada dinlenen şirketlerin bekçisi Hamit Akbal da polise verdiği iddia edilen beyanları reddederek, tutanaktaki beyanların kendisine ait olmadığını belirtti.

Beyanları gazetecilerin dosyasına eklenen itirafçı tanık Ümit Akbıyık duruşmada dinlendi. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden duruşmada beyanları alınan Akbıyık, Zeynel Abidin Bulut, Mehmet Şahin, Ömer Çelik, Serdar Altan, Kadir Bayram ve Esmer Tunç’u da tanıdığını belirtti. Pel Prodüksiyonun “örgüt talimatı” ile yayın yaptığını iddia eden Akbıyık, HDP Gençlik Meclisi çalışmalarında iken prodüksiyona gittiğini, Bayram’ı ve Tunç’u da burada gördüğünü savundu. Akbıyık, Gazeteci Bulut’u yaptığı televizyon programından tanıdığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Gazeteci Berivan Karatorak’ın imzasının kaldırılmasına, gazetecilerin yurt dışı yasağının devamına, el konulan malzemelerin iadesi için gerekli yazışmanın yapılmasına karar verdi. Duruşma 19 Kasım’a ertelendi.