Cezaevi raporu: Gözlem Kurulları yargı yerine geçti

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Ege bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair bir rapor açıkladı. Raporda, tecridin arttığı vurgulanarak, İdare ve Gözlem Kurullarının yargı yerine geçtiği belirtildi.

Rapor, İzmir, Denizli, Muğla ve Balıkesir illerinde bulunan 17 cezaevindeki siyasi tutsaklarla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandı.

ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Özcan Sarıoğlu ile üyelerin katıldığı basın toplantısında rapor detaylarıyla paylaşıldı.

Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Eylem Zengin, raporda hasta tutsaklar için hiçbir adım atılmadığını belirtti. Muayene ve tedavi koşullarının hapishane idaresi tarafından engellendiğine dikkat çeken Zengin, tutsakların sevk edildiği hastanelerde yetersiz muayene yapıldığını ve kelepçeli muayene dayatıldığını ifade etti.

Eylem Zengin, tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerinin arttığını belirterek işkence yasağı ve kötü muamele ihlallerine vurgu yaptı. Ayrıca, tutsakların ailelerinden uzak bölgelere gönderilmesi nedeniyle görüşler için uzun yollar kat etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Raporda ayrıca, hapishane idarelerinin kendilerini yargı yerine koyarak keyfi kararlar aldığına dikkat çekildi. Özellikle, mahpusların verdiği dilekçelerin akıbetlerinin bilinmemesi ve koşullu salıverilme tarihlerinin keyfi olarak uzatılması gibi konular raporda ele alındı. Raporda, ‘’Son birkaç ayda koşullu salıverilme tarihi geldiği halde haklarında 'iyi halli olmadıklarına' yönelik kararlar verilen mahpusların tahliyeleri bu keyfi kararlarla engellenmiştir. Açıktır ki, hapishane idareleri yeni yönetmelik ile kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanmaya başlamıştır’’ denildi. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan mahpuslara uygulanan ağır tecrit koşullarına da değinilen raporda, ulusal ve uluslararası denetim mekanizmalarının oluşturulması çağrısı yapıldı. Ayrıca, hapishanelere bağımsız sağlık kurullarının girmesi ve inceleme yapması gerektiği vurgulandı.

Sonuç olarak, raporla birlikte Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların hak ihlallerine son verilmesi çağrısında bulunuldu.