Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü siyasi çözüm için tek yoldur

Avustralya Sydney Hukuk Üniversitesinden doçent Doktor Vicki Sentas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün barışın ve Kürt sorunun siyasi çözümünün tek yolu olduğunu ifade etti.

ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ

Medya Haber TV’den Erem Kansoy’un sorularını yanıtlayan Dr. Vicki Sentas, Avrupa Birliği ülkelerini tecride karşı harekete geçmeyerek Türkiye’yi koruduğu eleştirisinde bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutsaklık koşullarının kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirten Dr. Vicki Sentas, “Öcalan’ın tutsaklık koşulları, Türk hukukuna uluslararası hukuka ve tüm evrensel insan hakları anlaşmalarına aykırı bir durumdur. Öcalan ailesi, avukatları veya herhangi biriyle son 3 yıldır görüştürülmüyor. Avrupa birliğinin de önemli organlarının da Öcalan’a yönelik insanlık dışı uygulamaya karşı sessizliğini de vurgulamamız gerekiyor. Bu konuda Avrupa harekete geçmeyerek, aslında Türkiye’ye Öcalan’a yönelik uygulamalarında bir koruma alanı da oluşturuyor” dedi.

Vicki Sentas, bu şekilde barış sürecinden uzak duran Türkiye’nin ekmeğine yağ sürüldüğünü ve belirterek “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve kendisi ile tutarlı bir diyaloğun geliştirilmesi, politik bir çözümün tek yoludur” şeklinde konuştu.

CPT ve Avrupa Konseyinin, İmralı konusundaki raporları açıklamamasının, uluslararası anlaşmaların uygulanmasının önünü tıkamak olarak değerlendiren Vicki Sentas, “Bu şekilde Öcalan’a yönelik insanlık dışı uygulama ve tecridin devam etmesi kesinlikle Avrupa’nın da çifte standartlarını gözler önüne seriyor. Uluslararası yasaların konu ve Kürt’ler ve Öcalan olduğunda görmezden gelindiğini de bize gösterdiler. Avrupa, CPT ve politik organlar ile Avrupa Parlamentosunun ayrıca AB’nin yargı organları derhal Öcalan’ın insan haklarına kavuşması için harekete geçmelidir” ifadelerini kullandı.