14 barodan Tahir Elçi davasında sanıkların beraat talebine tepki

“Tahir Elçi davasında cezasızlık adım adım örüldü” diyerek Elçi’yi katleden sanıkların beraatının talep edilmesine tepki gösteren 14 baro, hukuki sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

TAHİR ELÇİ DAVASI

Tahir Elçi’nin katledilmesine dair görülen davada savcılığın sanıkların beraat talepli mütalaasına karşı 14 baro ortak açıklama yaptı.  

"Faili meçhul cinayet yoktur aydınlatılmış cinayet vardır" başlığıyla yapılan açıklamada,  "28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ'nin görülen dava dosyasına Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 25.04.2024 tarihinde sunulan mütalaada, sanık polis memurlarının beraatına karar verilmesi talep edilmiştir. Kentin orta yerinde onlarca kamera önünde gerçekleştirilen Tahir Elçi suikastının yaşandığı ilk andan gelinen bugünkü aşamaya kadar etkisiz bir soruşturma ve kovuşturma sürecine tanıklık ettik" denildi. 

'CEZASIZLIK ADIM ADIM ÖRÜLDÜ'

Cinayetin aydınlatılması konusunda soruşturma ve kovuşturma makamlarınca yapılması gereken araştırmaların Elçi'nin avukatları ve hukuk kurumları tarafından talep edilmesine rağmen hiçbir talebin dikkate alınmadığı hatırlatılan açıklamada, "Hukuka aykırı şekilde yapılmayan araştırmalar; faillerin korunduğunu ve cezasızlığın adli kurumlar tarafından adım adım örüldüğünü ortaya koymaktadır. Yargılama sürecinde itirafçıların ifadesiyle ortaya çıkan ve gerçeklerle çelişen hakikati karartma girişimleri ciddiye alınmadı, kovuşturma derinleştirilmedi" ifadeleri yer aldı. 

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: "Siyasal cinayetlerin aydınlatılması konusunda; ciddi bir toplumsal, siyasal ve yargısal iradeye ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz. Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasında ciddi bir toplumsal irade olmasına rağmen maalesef bu irade yargısal ve siyasal makamlarda görülemedi. Tahir Elçi'nin ifade ettiği gibi 'Faili Meçhul Cinayet Yoktur Aydınlatılmamış Cinayet Vardır.' Biz barolar olarak; cezasızlık travmalarımıza bir yenisinin daha eklenmesini kabul etmediğimizi ve hukuki sürecin takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz." 

 

Açıklamayı yapan barolar şunlar: "Semsûr Barosu, Agirî Barosu, Êlih Barosu, Çewlîg  Barosu, Bedlîs Barosu, Dersim Barosu, Colemêrg Barosu, Qers Barosu, Mêrdîn Barosu, Muş Barosu, Sêrt Barosu,  Riha Barosu, Şirnex Barosu, Wan Barosu."