Düzenli koşmak ölüm riskini yüzde 44 azaltıyor

Düzenli koşmak ölüm riskini yüzde 44 azaltıyor

Düzenli koşmanın saðlık için faydalı olduðu bir kez daha kanıtlandı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırma, düzenli olarak koşmanın ölüm riskini yüzde 44 azalttıðını, ortalama yaşam süresini ise kadınlarda 5, erkeklerde ise 6 yıl uzattıðını ortaya çıkardı.

Kopenhag Şehri Kalp Çalışması’nda, 20-93 yaş arasında 20 bin kişi üzerinde 1976’dan bu yana yürütülen bir araştırmanın parçası olarak yapılan bir çalışma, koşmanın ölüm riskini azaltırken, yaşam süresini de uzattıðını gösterdi.

Ýngiliz The Independent gazetesinin yansıttıðı araştırmada, düzenli olarak 35 yıldan fazla bir zamandır koşan bin 116 erkek ve 762 kadına, haftada ne kadar sıklıkta, hızlı mı, yavaş mı koştukları sorularak, koşmayan kişilerin kalp durumlarıyla karşılaştırıldıðı belirtildi.

Danimarkalı kalp uzmanını Dr. Peter Schnohr’ın liderliðinde yapılan araştırma sonucunda, hem kadınlarda hem de erkeklerde ölüm riskinin yüzde 44 düştüðü ortaya çıkarken, ortalama yaşam süresinin yaş faktörünü göz önünde bulundurarak, kadınlarda 5.6, erkeklerde ise 6.2 yıl uzadıðı kaydedildi.

Dr. Schnohr ayrıca, “Araştırmamızın sonucu, koşmanın saðlık için iyi olup olmadıðı sorusunu kesinlikle yanıtlıyor. Düzenli olarak koşmanın yaşam süresini uzattıðını kesinlikle söyleyebiliriz” dedi.

ANF NEWS AGENCY