İran ile müzakerelerde son iki gün

İran ile 5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Rusya, Çin, Britanya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları bugün İsviçre'nin Lozan kentinde bir araya geldiler.

İran ile 5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Rusya, Çin, Britanya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları bugün İsviçre'nin Lozan kentinde bir araya geldiler.

Lozan'daki toplantılara, İran ile 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanlarının yanı sıra AB Dış Politika Sorumlusu, Federica Mogerini de katılıyor.

İran ve ABD heyetleri arasında yaklaşık 10 gündür süren görüşmelere bugün 5+1 ülkelerinin dışişleri bakanları da katıldılar.

Ortaya çıkmakta olan anlaşma, İran'ı tek bir nükleer silah için gereken nükleer yakıtı üretecek seviyeden bir yıl geride tutmak üzerine yoğunlaşıyor.

Taraflar, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin sayısı ve tıbbi araştırmalar için nükleer zenginleştirme çalışmalarının da aralarında olduğu alanlarda ödün verip veremeyeceklerini görüşüyor.

Karşılığında İran'a uygulanan ekonomik yaptırımların gevşetilmesi ön görülüyor.

Bugün toplantı öncesi bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "İran ile 10-12 yıllık nükleer müzakerelerin ardından oyunun sonuna yaklaştık" ifadesini kullandı. Steinmeier, "müzakerelerin ucunun açık olduğunu" vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, hedeflerinin sağlam bir anlaşma olduğunu kaydetti. Frransız bakan, İran'ın nükleer enerji kullanmaya hakkı olduğunu ancak buna karşılık Tahran'ın atom bombası geliştirmesine müsaade edilmeyeceğini kaydetti.

Görüşmeleri takip eden uzmanlar, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen 10 yıl öncesi ile kıyaslandığında tarafların anlaşmaya daha yakın olduklarını kaydettiler.

Lozan'da bakanlar düzeyinde devam eden toplantıda 31 Mart Salı günü taraflar arasında politik bir çerçeve anlaşmaya varılması hedefleniyor.