Brezilya'daki sel felaketi: En az 55 kişi öldü, 70 bin kişi evlerini terk etti

Brezilya’da Rio Grande do Sul eyaleti yetkililerine göre birkaç gündür ülkenin güneyini vuran sel felaketinin en az 55 kişinin ölümüne ve 70 bine yakın kişinin evlerini terk etmesine neden olduğunu bildirdi.

Yetkililere göre 69 bin 200 kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Daha önce 57 kişinin öldüğünü açıklayan sivil savunma, Cumartesi akşamı kötü hava koşulları nedeniyle ölenlerin sayısını 55 olarak düzeltti. 

Yetkililer diğer 7 ölümün “araştırıldığını” da sözlerine belirtti. Seller nedeniyle 74 kişi kayboldu ve 107 kişi de yaralandı.

Eyalet valisi Eduardo Leite “dramatik” ve “kesinlikle eşi benzeri görülmemiş” bir durum yaşandığını belirtti. 

Rio Grande do Soul'da yaklaşık 320 yerleşim yeri bu durumdan etkilendi ve bir milyon ev susuz kaldı.  

Bu toplulukların çoğu, sel suları veya toprak kaymaları nedeniyle yolların kesilmesi ve iletişimin kesilmesiyle izole edilmiş durumda.

Yetkililer, birkaç nehrin birleştiği noktada bulunan yaklaşık 1,4 milyon nüfuslu Porto Alegre metropolünün bazı bölgelerinin boşaltılması talimatını verdi. 

Güney Brezilya'nın simgesel nehri Guaiba'nın yükselen suları, ciddi sel baskınlarına neden oldu. Cumartesi günü nehrin seviyesi 5.09 metreye ulaşarak 1941 yılında kaydedilen 4.76 metrelik tüm zamanların rekorunu aştı.

Rio Grande do Sul daha önce de birkaç kez ölümcül fırtınalara maruz kalmış, özellikle Eylül ayında yıkıcı bir kasırganın ardından 31 kişi hayatını kaybetmişti. Uzmanlara göre bu aşırı hava olayları küresel ısınmanın bir sonucu olarak daha sık ve yoğun hale geldi.