Boko Haram, tüm kadınları öldürme talimatı verdi

Nijerya'da insanlığa karşı vahşi suçlar işleyen Boko Haram örgütünün lideri, kendi halifeliğini ilan ettiği Gwoza bölgesinde tüm kadınları öldürme talimatı verdi.

Nijerya'da insanlığa karşı vahşi suçlar işleyen Boko Haram örgütünün lideri, kendi halifeliğini ilan ettiği Gwoza bölgesinde tüm kadınları öldürme talimatı verdi.

Boko Haram saflarında zorla yer aldığı belirtilen 35 yaşındaki çiftçi Usman Ali, tanıklık ettiği bir katliamı Fransız haber ajansı AFP'ye anlattı.

Usman Ali, Boko Haram üyelerinin 13 Mart akşamı Gwoza kentine 55 km mesafedeki kendi Kilekasa köyüne geldiğini söyledi.

Boko Haram'ın şefi Ebubekir Şeko, geçen yıl Gwoza bölgesinde kendi halifeliğini ilan etmişti. Nijerya ordusu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde, 27 Mart Cuma günü kenti geri aldığını duyurmuştu.

Boko Haram'ın eli silah tutabilecek tüm köy sakinlerini topladığını anlatan Usman Ali, "Seçeneğimiz yoktu" dedi. Ali, kaçmak isteyen bir kişinin herkesin önünde infaz edildiğini sözlerine ekledi.

Usman Ali, "15 Mart Pazar günü Şeko biz dahil tüm adamlarını topladı ve bize hitap etti. Gwoza'ya geri dönerek arkasında bıraktığı tüm kadınları öldürmesi gerektiğini söyledi. Eğer onları öldürmezse, cennete onları bulamayacağını söyledi. Bizi Gwoza'a götürdüler ve orada katliama tanıklık ettik" dedi.

Boko Haram üyeleri de tıpkı biat ettiği DAİŞ gibi işgal ettikleri alanlarda kadınları zorla savaşçıları ile evlendirmişti.

"Çok sayıda olan kadınları bir araya topladılar ve üzerlerine ateş açtılar" diyen tanık Usman Ali, kadınlardan birinin hamile olduğunu belirtti.

Usman Ali, "Hamileliği çok ilerleyen kadınlardan biri, bebeğini doğurana kadar hayatta kalmak istedi ancak talebi reddedildi" şeklinde konuştu.

Çifti Ali, katliamın gerçekleştiği gün tekrar köyü Kilekasa'ya döndüğünü anlatırken, gece çöktüğünde komşu eyalet olan Adamawa'nın başkenti Yola'ya doğru kaçtığını belirtti.

Tanık, "Köydeki insanlara ne oldu bilmiyorum. Gwoza'ya gittiğimizde Chibok kızlarına ait de herhangi bir ize rastlamadık. Başka yere götürülmüş olmalıydılar" ifadelerini kullandı.

Kilekasa, Chibok köyüne 15 km mesafede bulunuyor. Chibok'ta Nisan 2014'te 200'ü aşkın lise öğrencisi kız çocuğu kaçırılmıştı.