Avrupa'ya göç bir yılda üçe katlandı

Avrupa Birliği'ne 2014 yılında kaçak yollarla giren göçmenlerin sayısının bir yıl içinde üçe katlandığı bildirildi.

Avrupa Birliği'ne 2014 yılında kaçak yollarla giren göçmenlerin sayısının bir yıl içinde üçe katlandığı bildirildi.

Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı, "Frontex", geçen yıl 274 bin kişinin kaçak yollarla Avrupa Birliği'ne girdiğini açıkladı.

2013 yılında bu sayı 100 bin olarak ifade edilmişti. Frontex'e göre göç akışında 2013'e kıyasla 180'lik bir artış yaşandı.

Bu göçmenler arasında 170 binden fazlası deniz yoluyla İtalya'ya, 50 binden fazlası Yunanistan'a ulaştı.

Frontex'in sözcüsü Ewa Moncure, bunun nedenlerini şöyle açıklıyor:

"Bu olağanüstü artışın birçok nedeni var: Suriye, Eritre, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Irak'taki dramatik bir durum, yasanın uygulanmadığı, defakto olarak yok olmuş bir devlet olan Libya faktörü ile birleşti. Bu durum, Libya'da tam bir cezasızlık içerisinde faaliyet yürüten insan tacirleri için ideal koşullar yarattı."

Libya'nın göçmenler için temel çıkış noktası haline geldiğini belirten Frontex sözcüsü Moncure, DAİŞ çetelerinin de göç konusunda rol oynadığını kaydetti.

Avrupa Birliği'ne giriş yapan en büyük göçmen grup Suriyelilerden oluşuyor. Sadece 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 37 bn 533 Suriyeli Avrupa Birliği'ne ulaştı.

Eritre'den kaçan göçmenler ikinci önemli göçmen grubunu oluşturuyor. 2014 yılının ikinci çeyreğinde 16 bin 994 kişi, üçüncü çeyreğinde ise 13 bin 672 kişi Eritre'den Avrupa Birliği'ne giriş yaptı.

2014 yılının üçüncü çeyreğinde toplam, 164 bin göçmen Avrupa Birliği'nde iltica talebinde bulundu. Bu da yıllık bazda yüzde 69'luk bir artışa denk geliyor. Burada da Suriyeli ilticacılar 40 bin 752 kişi ile ilk grubu oluşturuyor. Eritreliler 18 bin 900 kişi ile ikinci ilticacı grupta yer alıyorlar.

Göçmenler Avrupa'ya ulaşmak için özellikle kendilerini ölümcül Akdeniz sularına bırakıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği'ne göre 2014 yılında 218 bin göçmen Akdeniz'i geçti. Temsilcilik, 3 bin 500 dolayında kişinin ise bu teşebbüs sırasında hayatını kaybettiğini belirtiyor.